How to: Transport van Southend naar centrum Londen

Dit is een gidsartikel in de reeks 'How to: Vliegen vanaf Eelde'.

Flybe vliegt drie keer per dag van Eelde naar Londen Southend. Super handig, maar dan ben je er nog niet want Southend ligt vrij ver van het centrum van Londen. Een groot voordeel is dat Southend Airport een van de meest comfortabele verbindingen naar het centrum van Londen heeft van alle Londense luchthavens. Het treinstation bevindt zich naast de terminal, op nog geen 100 meter lopen. Er rijdt elke 8 tot 15 minuten een trein naar het centrum. Perfect!

Waar gaat de trein heen?
De trein vanuit Southend Airport is tot aan Shenfield een stoptrein en gaat daarna door als sneltrein en stopt alleen nog in London Stratford en London Liverpool Street Station. Het eerstgenoemde station ligt aan de rand van het centrum en Liverpool Street ligt midden in het zakencentrum van Londen. Beide stations hebben goede aansluitingen op de metro, bus en andere treinen.


Wat kost een treinkaartje?
Reizen naar Stratford is iets goedkoper dan naar Liverpool Street. Ga je op één dag heen en weer? Koop dan een day return voor £25,30. Een enkele reis kost £14,10. Voor Liverpool Street betaal je zo'n drie pond meer. Reis je overdag of in de tegenspitsrichting (bijvoorbeeld in de avond van Southend naar Londen), dan kost een enkeltje slechts £5,-!

Waar koop ik een kaartje?
Tickets zijn online verkrijgbaar via GreaterAnglia, bij de kaartautomaten en bij het servicekantoor op het station. De tickets van £5 zijn limited en daardoor soms alleen online verkrijgbaar. De overige prijzen zijn altijd hetzelfde, behalve bij online acties.

Hoe lang duurt de treinreis?
De reis van Southend Airport naar London Stratford is 44 tot 46 minuten en naar London Liverpool Street 53 tot 55 minuten. De trein gaat afhankelijk van het moment op de dag iedere 8 tot 15 minuten.

Zijn er nog andere manieren om in Londen te komen?
Afgezien van dure opties zoals taxi, nee. Maar er is wel een treinalternatief. Als je Southend zelf nog wil bekijken kun je vanuit London Fenchurch Street Station de rechtstreekse trein naar Southend Central nemen (trein richting Shoeburyness). Vanuit het op loopafstand gelegen Southend Victoria Station gaat de trein naar Southend Airport en die doet er maar 7 minuten over.

Kan ik dan niet beter naar aan andere luchthaven in Londen vliegen?
Nou nee. De geringe voordelen van de andere luchthavens wegen niet op tegen het gemak van Southend. Ten eerste moet je dan eerst naar Schiphol of een andere luchthaven. Ten tweede zijn de reistijden vanuit de andere luchthavens niet heel veel korter, met uitzondering van London City Airport. Sterker nog, zou je verblijftijd op de luchthaven meerekenen dan staat Southend op plek twee van snelste transfers, achter City Airport.


Lees ook in deze reeks: Reizen naar Dublin, Glasgow of Manchester vanaf Eelde

Volg FlyGRQ op Twitter: Klik hier
Volg FlyGRQ op Facebook: Klik hierReacties

  1. is het beter op een kaartje daar te kopen of vooraf online te bestellen? online zie ik alleen maar dure prijzen voor een retour

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten