Vier spectaculaire hikes langs de Ierse kliffenkust

Tot en met 17 maart is het actie bij Flybe! Je vliegt al voor €30,20 retour naar het prachtige Ierland. Deze prijs is ook voor data in de zomervakantie beschikbaar. Dus wat denk je van een roadtrip over het eiland? Een weekendje Dublin? Of een paar goede hikes langs de prachtige kliffenkust rondom Dublin! De kliffen hebben we vorige maand alvast voor je ontdekt, dus lees snel verder:


Sinds maart 2018 is het mogelijk om vanuit Groningen naar Dublin te vliegen. De hoofdstad van Ierland is bereikbaar met slechts 1 korte overstap in Londen Southend. Dublin staat natuurlijk bekend om het publeven, volksmuziek en Guinness. Maar rondom de hoofdstad is nog veel meer te beleven. Voor wandel- en natuurliefhebbers is Dublin de perfecte uitvalsbasis voor een aantal spectaculaire hikes! We zetten de mooiste hikes die bereikbaar zijn met de trein, metro of bus op een rijtje.

1. Bray Head Cliff Walk


Bray Head is een klif dat boven het stadje Bray uitsteekt. Bovenop de klif van 241 meer hoog staat een kruis. De cliff walk komt echter niet zo hoog, maar volgt de overblijfselen van een oude spoorlijn. De hike met een lengte van 8 kilometer loopt van station Bray naar station Greystones. Beide stations worden frequent aangedaan door het DART netwerk van Dublin. Het traject loopt volledig langs de kust en wordt gezien als een van de mooiste spoorlijnen van Ierland.


Begin de wandeling in Greystones en loop met de zon in de rug naar Bray. Als je mazzel hebt spot je een hagedis of langs de kust dolfijnen, bruinvissen en haaien.


2. Howth Cliff Walk


Vanuit het centrum van Dublin gaat elk halfuur een trein die je in nog geen 30 minuten naar het schiereiland Howth brengt. De kliffen van Howth behoren tot de hoogste en meest spectaculaire exemplaren van Ierland. Er zijn vier verschillende wandelroutes van verschillende afstanden te lopen. Alle vier de routes gaan over de lower cliff path, het mooiste stuk van de route. 


In het voorjaar staat de gaspeldoorn prachtig in bloei, de hele kliffen kleuren dan geel. De paden zijn dan ook mooi opgedroogd. In de nattere maanden kan het erg glad en modderig zijn op de paden. Als je nog tijd over hebt is het zeker de moeite waard om het strandje bij de vuurtoren te bezoeken. Een trap gaat helemaal naar beneden langs de kliffen. Voor de perfecte foto kun je het beste in de ochtend of voormiddag naar het strandje, dan staat de zon aan de goede kant.


3. Dalkey - Killiney


De trail van Dalkey station naar Killiney station is met slechts drie kilometer vrij kort maar wel de moeite waard. De route loopt over de top van Killiney Park (152m). Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over zowel de baai van Bray en de baai van Dublin. Op een heldere dag zijn zelfs de bergen van Wales zichtbaar. Bovenop de heuvel staat de Mapas Obelisk, gebouwd in 1742.


Je kunt de wandeling 2,5 kilometer verlengen door vanuit Killiney over het strand door te lopen naar station Shankill. Je zou het niet verwachten maar waarschijnlijk valt het je wel op als je er bent: aan de Ierse kust groeien palmbomen. Dat is mogelijk door het gebrek aan vorst in deze regio, het vriest er hooguit een paar graden.


4. Ticknock Forests

Zicht vanuit Two Rock Mountain. Foto: Joe King (Wikimedia)

Ticknock ligt aan de rand van Wicklow Mountains National Park. Als je geen auto hebt en afhankelijk bent van het openbaar vervoer is dit gebied zeker de moeite waard. In het gebied zijn veel trails, de Fairy Castle Loop (5,5km) is het meest populaire pad. Ticknock is bereikbaar met bus 44b richting Glencullen. Deze bus rijdt maar een paar keer per dag, dus plan goed van tevoren. Op iets grotere afstand, in het plaatsje Stepaside, stoppen ook de bussen 44 en 47.

Vanuit de top van Two Rock Mountain (588m) heb je een prachtig uitzicht over de stad, de omgeving en het Nationale Park. Het gebied ligt op nog geen 30 minuten vanuit Dublin, maar het desolate voelt als het einde van de wereld.

Vervoer

Transport rond Dublin is makkelijk en niet duur. Op de luchthaven kun je een Leap visitor card kopen, dit kaartje is geldig in alle modaliteiten. Je kunt met dit kaartje zelfs helemaal tot aan Greystones en Howth komen. Het enige dat je niet mag gebruiken zijn de doorgaande intercity treinen. Het kaartje is ook geldig in de AirLink bussen 747 en 757, die je binnen 30 minuten van de luchthaven naar het centrum van Dublin brengen. Een retourtje voor deze bussen kost al €14, dus het kaartje is absoluut de moeite waard. 

Leap visitor card:
  • 72 uur - €19,50
  • 168 uur - €40,00
Vliegtickets Groningen - Dublin zijn te boeken op de website van Flybe. Er wordt elke werkdag gevlogen. Retourtickets zijn er al vanaf €70,94.

Heenvlucht: Vertrek 17:10 Eelde, overstaptijd Londen 01:05, totale reistijd 03:40
Terugvlucht: Vertrek 16:35 Dublin, overstaptijd Londen 01:00, totale reistijd 03:35Reacties