Stokoude Boeing 727 op Eelde

Op dinsdag 27 juni bezoekt een stokoude Boeing 727 de luchthaven van Groningen. Het is volgens ingewijden van de luchthaven de vierde keer dat dit type vliegtuig de luchthaven aandoet.

Geschiedenis
De kist (G-OSRA) van het Oil Spill Response team was de aller laatste 727 die is gebouwd. In september 1984 werd het vliegtuig geleverd aan FedEx vanuit de fabriek in Renton, waar tegenwoordig de bekende Boeing 737 wordt gebouwd. Het vliegtuig heeft tot 2013 dienst gedaan onder de naam 'Sonja' als vrachtvliegtuig voor Federal Express. In 2013 werd Sonja verkocht aan het Oil Spill Response team.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Wikimedia Commons

Inzet
Na de nodige modificaties wordt het vliegtuig tegenwoordig ingezet om bij grote olierampen op zee hulp te bieden. Met een speciale constructie kan er een vloeistof over het water worden gesproeid die er voor zorgt dat de olie wordt omgezet in kleine druppeltjes die makkelijker afbreekbaar zijn. Dit minimaliseert de schade aan de leefomgeving, natuur en milieu. 

B727
De Boeing 727 was een populair straalvliegtuig voor de korte afstanden. Het handelsmerk van de 727 was zonder twijfel de ingebouwde trap aan de achterzijde van het vliegtuig. In totaal zijn er 1832 gemaakt, waarvan G-OSRA de aller-laatste was. In Nederland vloog onder andere Air Holland tot en met 1988 met deze vliegtuigen naar vakantiebestemmingen aan de Middellandse Zee. 

Waarom dit vliegtuig een bezoek brengt aan Groningen Airport Eelde is onbekend.

Reacties