Groningen Airport verbonden met München en Brussel (update)

Nordica gaat dagelijks naar München en Brussel vliegen vanuit Groningen, dat werd vanmiddag bekend gemaakt op een persconferentie op Groningen Airport Eelde. De vluchten starten 26 maart. Dezelfde maatschappij vliegt nu al twee keer per dag naar Kopenhagen. 

Om de nieuwe vluchten mogelijk te maken baseert Nordica een CRJ700 op Eelde. Dit toestel biedt plaats aan 70 passagiers, dat is 21 meer dan het toestel waar nu mee naar Kopenhagen wordt gevlogen. Meer plaatsen in het toestel betekent ook dat de prijs per stoel lager wordt.


Hubfunctie
Op de luchthavens van München en Brussel worden aansluitingen geboden op het Star Alliance netwerk van respectievelijk Lufthansa en Brussels Airlines. Groningen wordt daardoor nog beter bereikbaar vanuit de wereld. Vooral voor verbindingen naar Noord-Amerika en Azië zijn de nieuwe vluchten een grote verbetering. Omdat zowel Brussel, München en Kopenhagen belangrijke hubs zijn binnen het Star Alliance netwerk, wordt het mogelijk om op één ticket naar bijvoorbeeld Tokyo te vliegen waarbij de heenvlucht via München gaat en de terugvlucht via Kopenhagen. 

München
München is een van de grootste luchthavens van Europa, qua passagiersaantallen stond het in 2016 op de zevende plaats. Met Lufthansa kan er worden doorgevlogen naar talloze bestemmingen binnen Europa, maar ook vluchten naar bijvoorbeeld New York, Delhi en Bangkok sluiten goed aan.

Zaventem
Brussel Zaventem is de thuisbasis van Brussels Airlines. Deze maatschappij richt zich in grote mate op de Afrikaanse markt, deze vluchten sluiten grotendeels niet aan. Vanaf Brussel kan wel worden doorgevlogen naar veel Europese bestemmingen. Bovendien is Brussel het hart van Europa. Een directe aansluiting met de Europese hoofdstad is een flinke economische impuls voor de regio. De laatste keer dat er vanuit Groningen naar Brussel werd gevlogen was in 1962 door Sabena.

Vliegschema
Het vliegtuig begint dagelijks vanaf Eelde met een vlucht naar Kopenhagen. Daarna wordt in volgorde gevlogen naar München, Brussel en opnieuw Kopenhagen. Alleen op zaterdag wordt er niet op Brussel gevlogen.
Extra banen
Omdat het vliegtuig op Eelde wordt gebaseerd, worden er 30 extra banen rondom de luchthaven gecreëerd. Tien daarvan zijn op de luchthaven zelf en twintig bij de airline. Er moet crew worden geworven zoals piloten en cabinepersoneel en de luchthaven moet uitbreiden in brandweercapaciteit.

Woordenlijst:

- Star Alliance: Een alliantie (samenwerkingsverband) van tientallen airlines waaronder Lufthansa, Brussels Airlines, Singapore Airlines en SAS, dat het mogelijk maakt om zonder gedoe over te stappen op elkaars vluchten. De vluchten van Nordica vanuit Groningen vallen ook binnen dit netwerk. 
- Hub: Een overstappunt waar de verschillende vluchten van een alliantie samenkomen en waar dus kan worden overgestapt. De hubs die vanuit Groningen bereikbaar worden zijn Kopenhagen, Brussel en München.


Reacties