De wereld verbonden met Groningen en andersom (+foto's)


Maandag heeft Groningen Airport de grootste uitbreiding in vluchten uit de geschiedenis van de luchthaven gevierd. Met twee vluchten per dag naar Kopenhagen, dagelijks naar München, drie vluchten per dag naar Londen, een per week naar Ibiza en met honderden doorverbindingen naar bestemmingen wereldwijd via Kopenhagen, München en Londen is het noorden vanuit de hele wereld bereikbaar, en andersom. 

vlnr: onbekend, Sven Kukemelk (Nordica), Ulrich Theis (München Airport), Deepak Ahluwalia (Nordica), Jonas van Dorp (GAE), onbekend. Foto: München Airport

Ook voor München een aanwinst
"Going Nordic with Nordica!" Zo kondigt München Airport de nieuwe bestemming Groningen aan. Ze zijn er maar wat blij mee op de luchthaven. De luchthaven zet vol in op de overstappende passagiers en een tweede bestemming in Nederland stond al lang op het wensenlijstje. "We hebben nu een bestemming in ons aanbod die geen enkele andere grote luchthaven kan aanbieden," aldus Ulrich Theis, directeur verkeersontwikkeling.  Met 44,6 miljoen passagiers per jaar is München de negende luchthaven van Europa, daarvan is ongeveer 70% een overstappende passagier en de rest een reiziger met München als bestemming. 

Waarom zou je nog vanaf Schipol vertrekken?
Marco van de Kreeke, directeur Groningen Airport Eelde, is trots op deze nieuwe fase: “Wij zijn nu een serieus alternatief voor Schiphol. Kiezen voor Groningen Airport Eelde levert een hoop gemak en tijdwinst op voor zowel de zakelijke als leisure passagier. De regio is nu beter bereikbaar voor toeristen en zakelijke reizigers die in het Noorden moeten zijn. Je bent sneller op je bestemming via Kopenhagen, München en Londen dan wanneer je reist via Schiphol. Bovendien bespaar je reis- en parkeerkosten. Waarom zou je nog via Schiphol reizen als het ook via Groningen Airport Eelde kan?” 

Nordica CRJ900 (foto: FlyGRQ)

Snel en relaxt overstappen
De tickets voor overstap bestemmingen staan nog niet goed in de verschillende boekingssystemen. Maar als dit straks wel het geval is, dan zijn binnen Europa bestemmingen in oost Europa, noord Italië en rond de Middellandse Zee snel bereikbaar. Maar ook buiten Europa is er veel mogelijk, met slechts één overstap vlieg je naar tientallen bestemmingen in Noord-Amerika en Azië. Door de gewijzigde tijden van de vluchten naar Kopenhagen zijn sinds maandag ook nog meer bestemmingen in Scandinavië, de Baltische Staten en Polen bereikbaar. Via Londen zijn bovendien Dublin, Manchester en Glasgow te bereiken. Een paar voorbeelden staan in de onderstaande tabel.


Verkenningsreis ondernemers
Zondag al vertrok een delegatie van ondernemers, de reisbranche en de luchthaven naar München voor een verkenningsreis. Op de luchthaven van München werd een rondleiding gegeven en een presentatie gehouden, waarin werd benadrukt hoe makkelijk het is om over te stappen. De delegatie kon daarna kennis maken met de stad München.Officiële eerste vlucht
De volgende ochtend stond de officiële eerste vlucht op het programma. In München vond het lintjes knippen plaats en kregen alle passagiers een presentje. Eenmaal aangekomen op Groningen Airport Eelde werd de eerste vlucht feestelijk onthaalt met een watersaluut van de brandweer en stond een grote groep genodigden klaar op het platform om het vliegtuig te aanschouwen. Op de luchthaven vond het snijden van de taart plaats, een traditie onder luchthavens bij het openen van nieuwe routes.Singapore Airlines
Via de website van Singapore Airlines is het al langer mogelijk om tickets te boeken naar Singapore en andere bestemmingen in zuidoost Azië, Australië en Nieuw-Zeeland. Met de nieuwe verbinding met München is dit nu nog makkelijker geworden. Tickets naar Singapore zijn er al vanaf €743 retour  en naar verschillende bestemmingen in Australië voor iets meer dan 1000 Euro.

Een samenvattend filmpje is te vinden op het YouTube kanaal van FlyGRQ:


Drie keer per dag naar Londen
Met ingang van de nieuwe dienstregeling afgelopen maandag is het aantal vluchten naar Londen verdrievoudigd. Niet een, niet twee maar zelfs drie vluchten per dag naar Londen Southend. In Londen worden snelle overstaps naar Dublin, Manchester en Glasgow aangeboden. De vluchten zijn te boeken via de website van Flybe. In de actieperiode die loopt tot en met 3 april zelfs al voor €29,- retour.

Ciaran Smith van Stobart Air (de uitvoerende maatschappij) hoopt met de extra vluchten aan de grote vraag van het product te kunnen voldoen en nieuwe klanten aan te spreken: "Met ochtend-, middag- en avondvluchten bieden we een uitstekend product voor nieuwe en bestaande passagiers. Onze passagiers hebben nu meer keus en wij bouwen onze goede relatie met Groningen Airport Eelde uit.”


Reacties