Verzamelbak klein nieuws: Dakota, Chinooks en goedkoop parkeren


Dit artikel is een overzicht van het laatste kleine nieuws rondom Groningen Airport Eelde.

Laatste gevangenenvlucht
Dinsdagmiddag 14 augustus zijn de laatste Noorse gevangenen terug gevlogen naar Noorwegen vanaf Groningen Airport Eelde. Door een tekort aan cellen in Noorwegen werden sinds 2015 gevangen ondergebracht in Veenhuizen. De afgelopen jaren werd iedere twee weken een vlucht uitgevoerd door Widerøe. Met het vertrek van de laatste 10 gevangenen komt een einde aan deze bijzondere lijndienst.

DC-3 "Daisy"
Een Zweedse Dakota DC-3 strandde op 13 juli op Groningen Airport Eelde met motorpech. Het toestel maakte een tankstop op haar weg naar Duxford, maar kon vervolgens niet meer verder omdat de oliedruk was weggevallen. Het vliegtuig is in bezit van de vrijwillergsgroep Flygande Veteraner. In 1944 deed het toestel mee aan de geallieerde landingen tijdens D-day op 6 juni. Daarna werd het toestel omgebouwd voor de burgerluchtvaart.

Na weken op Eelde te hebben gestaan is het de vrijwilligers gelukt een nieuwe motor te plaatsen. Op 14 augustus kon de Dakota weer richting Zweden, maar dat ging helaas niet zoals gepland. Op weg naar Västerås moest de "Daisy" een noodlanding maken op Linköping Airport. Een van de motoren gaf een brandmelding en moest geblust worden met het interne blussysteem. Het vliegtuig is succesvol geland op één motor.

Dakota DC-3 "Daisy". Foto: Groningen Airport

Goedkoop parkeren
Uit onderzoek van parkerenschiphol.nl blijkt dat parkeren op Groningen Airport Eelde het goedkoopste is van alle Nederlandse luchthavens. De verschillen kunnen aardig oplopen. Een week parkeren op Schiphol kost tussen de €57 en €77, terwijl je op Eelde nooit meer kwijt bent dan €35. Bovendien is de afstand tot de terminal in Eelde veel kleiner. Op de luchthaven van Düsseldorf is parkeren nog iets goedkoper. Voor €29 kun je de auto een week parkeren, maar dan sta je wel enkele kilometers verwijderd van de terminal. 

Kleine vertraging door kerosine lek op Mallorca
Een vlucht van Transavia van Palma de Mallorca naar Groningen vertrok op 12 augustus met 30 minuten vertraging omdat er kerosine was gelekt op het platform. De luchthavenbrandweer moest uitrukken om het platform schoon te maken.


Extra vluchten voor The Tallship Races Harlingen
Eind juli en begin augustus werden er drie extra vluchten uitgevoerd ten behoeve van de The Tallship Races 2018 in Harlingen. Op 28 juli vertrok een groep van 335 jongeren en studenten naar Stavanger om als trainee mee te varen op de boten. De jongeren vertrokken in twee vluchten uitgevoerd door een MD-83 van Danish Air Transport. Op 5 augustus was er een extra vlucht van Braathens met een Avro RJ85 om personeel van de tallships terug te brengen naar Stavanger.

De MD-83 van Danish Air Tranport. Foto: Wikimedia/Helmy Oved

Natuurbranden zorgen voor extra verkeer
Grote natuurbranden in binnen- en buitenland hebben de afgelopen periode voor veel extra tankstops gezorgd op de luchthaven. Een Chinook van de Nederlandse luchtmacht kwam meerdere keren langs om te tanken, voor de grote heidebrand bij Wateren in Drenthe en de brand in een afvalberg in Nieuw-Dordrecht. Ook buitenlandse brandbestrijdingsvliegtuigen wisten Eelde te vinden. Franse en Portugese blusvliegtuigen maakten tankstops op Eelde van en naar  de grote bosbranden in Zweden.


Reacties