How to: Reizen naar Dublin, Glasgow of Manchester vanaf Eelde

Dit is een gidsartikel in de reeks: 'How to: vliegen vanaf Eelde'

Er gaan geen rechtstreekse vluchten van Eelde naar Dublin, Glasgow en Manchester. Flybe biedt deze bestemmingen wel aan via hun website. Dat gaat door middel van een makkelijke overstap in Londen Southend. Hoe zit dat precies?


Hoe boek ik een vlucht naar Dublin, Glasgow of Manchester?
Boeken gaat heel simpel en op precies dezelfde manier als het boeken van een rechtstreekse vlucht. Vul op de website de Flybe de gewenste bestemming en de vluchtdata in en je krijgt onmiddellijk een overzicht met beschikbare vluchten en de daarbij behorende prijzen.

Hoeveel tijd zit er tussen mijn vluchten?
Dat verschilt per tijdstip en dag. Maar in de meeste gevallen gelden de onderstaande tijden:
  • Dublin: Heenweg 01:05, terugweg 01:00
  • Manchester: Heenweg 01:00, terugweg 00:45
  • Glasgow: Heenweg 01:15, terugweg 03:40
De overstap is meestal ongeveer een uur. Alleen vanuit Glasgow naar Groningen zul je wat meer geduld moeten hebben.

Waarom zou ik overstappen als er vanuit Schiphol ook rechtstreekse vluchten gaan?
De overstap in Southend gaat heel snel en simpel. Reizen via Schiphol zou betekenen dat je eerst nog twee uur naar Schiphol moet reizen en daar ook twee uur van tevoren aanwezig moet zijn, met alle drukte van belang. De tijd, het geld en gehossel dat je bespaart met vertrek vanaf Eelde maakt dit makkelijk goed.

Moet ik in Londen Southend door de controles?
Helaas nog wel. Southend is nog niet helemaal ingericht op overstappers. Gelukkig is Southend een soort 'Eelde van Londen', het is er nooit druk bij de controles. Op de heenweg moet je ook door de paspoortcontrole om de Common Travel Area te betreden. Je paspoort heb je op de terugweg niet meer nodig.


Wordt mijn ruimbagage automatisch overgeladen op de aansluitende vlucht?
Ja, als je een reis op één ticket boekt wordt dit automatisch voor je gedaan. Controleer wel of dit ook echt vermeld staat op de koffers. Zeg tegen de check-in agent op Groningen Airport dat je een overstap hebt.

Hoeveel tijd ben ik kwijt aan het overstappen?
Bij elkaar hoeft het proces niet langer dan een kwartier te duren. Mocht het onverhoopt toch druk zijn bij de security check en je staat op tijd, dan heeft Southend voor overstappers een fast line.

Wat als ik mijn aansluiting dreig te missen?
Bij kleine vertragingen zal dit niet gebeuren. Laat bij vertraging voortijdig weten aan de crew op je eerste vlucht dat je een connecting flight hebt. Een passagier die zijn aansluiting mist kost de airline heel veel geld, dus de kans is groot dat je tweede vlucht bij kleine vertragingen op je wacht. Bij langere vertragingen wordt je bij de ticketoffice omgeboekt op de volgende vlucht. Bij een avondvlucht kan dat de eerste vlucht in de ochtend zijn.

Wat zijn mijn rechten als ik mijn aansluiting mis?
Je hebt bij een vertraging van meer dan drie uur vaak recht op een vergoeding. Na het missen van je aansluitende vlucht moet je je melden bij de ticketoffice. Flybe is verantwoordelijk voor het regelen van een vervangende vlucht volgens Verordening 261/2004. Als je vervangende vlucht een dag later vertrekt is de luchtvaartmaatschappij verplicht accommodatie en vervoer aan te bieden. Bij langdurige vertragingen heb je ook recht op eten, drinken en verzorging. Als de luchtvaartmaatschappij dit niet aanbiedt door middel van een voucher, dan kun je hiervan de kosten ook later terug vragen. Bewaar de bonnetjes dus goed. Bij euclaim is meer informatie te vinden over dit onderwerp.

Kan ik ook naar Aberdeen vanaf Eelde?
Ja, dat kan! Dat vergt naast de overstap in Southend ook een overstap in Manchester. Maar in vergelijking met Schiphol is dit nog steeds een reëel alternatief. De totale reistijd komt door de korte overstaptijden in zowel Dublin als Manchester uit op 5 uur en 40 minuten op de heenreis en 5 uur en 35 minuten op de terugreis. Ook voor Aberdeen gelden alle bovenstaande antwoorden. Het enige verschil is dat je in Manchester niet nog een keer door de security hoeft. Volg de borden 'transfer' en kijk bij aankomst op de schermen voor de gate van je aansluitende vlucht.


Volg FlyGRQ op Twitter: Klik hier
Volg FlyGRQ op Facebook: Klik hierReacties